Accions realitzades
Xarxa d’Economia Social i Solidària del Bages
— Social i Solidària del Bages
A través de la xarxa d’Economia Social i Solidària del Bages s’han agrupat diferents empreses –bàsicament cooperatives– que treballen basant-se en aquest tipus d’economia a la comarca. El seu objectiu és promocionar i donar a conèixer els valors i els avantatges de l’economia social i solidària al territori i també crear una xarxa per a les empreses d’ESS ja existents al Bages.
Promoció de la xarxa
— Edició d’un catàleg únic
Per tal de donar a conèixer el naixement de la xarxa d’Economia Social i Solidària del Bages s’editarà un catàleg en el qual s’explicarà què és la xarxa i quins són els seus objectius.
L’economia social es promociona a les fires
— ExpoBages i Ecoviure acullen un estand de la xarxa
La xarxa d’Economia Social i Solidària ha tingut presència a l’ExpoBages, la fira multisectorial de referència de la Catalunya Central. En el marc d’una fira amb un marcat caràcter empresarial i de consum, s’hi ha pogut visualitzar que una alternativa econòmica és possible. D’altra banda, la xarxa també ha estat present a l’Ecoviure, un certamen que fomenta uns hàbits de vida alternatius i que també mostra que hi ha fórmules econòmiques alternatives.
Una alternativa econòmica que surt a peu de carrer
— La Mostra d’Economia Social i Solidària de Manresa
Des del 2016, l’Ajuntament de Manresa organitza la II Mostra d’Economia Social i Solidària, que coincideix amb la celebració del dia internacional del comerç just. L’objectiu és donar a conèixer aquest tipus d’economia i donar a conèixer totes les seves possibilitats amb una fira a la plaça de Sant Domènec. En el marc d’aquesta fira s’instal·len diferents parades on es realitzen accions informatives i també s’organitzen diferents tallers i activitats didàctiques perquè persones de totes les edats sàpiguen que hi ha una alternativa real a l’economia convencional. De cara al 2018, la intenció és convertir la Mostra d’Economia Social i Solidària en un referent a tot el territori.
Premis per als més joves
— La divulgació de l’ESS a través dels instituts
En el marc del premi Idees Joves, organitzat anualment per l’Ajuntament de Manresa, s’ha reconegut la millor idea empresarial en l’àmbit cooperatiu entre els estudiants de Manresa. Es tracta d’Epsilon Esplai –un servei de tallers per a persones amb diversitat funcional i gent gran– de les estudiants Maria Rosa Colàs i Antònia Giralt de l’IES Guillem Catà. L’objectiu és que els joves emprenedors coneguin les diferents alternatives a l’hora de crear una empresa.
Descobrir els productors de béns i serveis locals
— Confecció d’un mapa de les empreses socials i solidàries de la comarca
La millor manera per potenciar l’economia social i solidària és conèixer les empreses que hi ha al territori. Per aquest motiu es porta a terme un mapeig de les empreses de béns i serveis d’economia social de la comarca, realitzat per PAM a PAM. Amb aquesta acció s’identifiquen les empreses que compleixen els criteris i s’articula un teixit al voltant de l’economia social, es dinamitza i es forma a la ciutadania, i també es fomenta la intercooperació entre les empreses de l’economia social i solidària de la comarca.
Grup de treball intern
— Impuls del consum d’ESS de l’Administració pública
En el marc del programa per impulsar l’economia social i solidària, l’Ajuntament de Manresa ha creat un grup de treball intern per tal d’incorporar nous proveïdors que siguin empreses que es guien pels valors d’aquest tipus d’economia. Entre els proveïdors actuals ja hi ha algunes empreses d’economia social i solidària i ja hi ha un avantprojecte sobre les clàusules socials que caldrà tenir en compte.
Fomentar la creació d’empreses
— El CEDEM assessora els emprenedors socialment responsables
A través del Centre de Desenvolupament Empresarial (CEDEM) i la xarxa d’Economia Social i Solidària s’han assessorat un total de 133 projectes durant el primer trimestre del 2017. L’objectiu és que, a l’hora de crear una empresa, els emprenedors ho facin sota el paraigües de les fórmules que es consideren empreses d’economia social i solidària. També s’han derivat projectes més especialitzats a l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central.
Finançament dels emprenedors
— Microcrèdits per a nous projectes d’economia social a Manresa
Per tal que diferents projectes d’economia social i solidària es puguin fer realitat, s’ha fet una convocatòria de microcrèdits. En total, al 2016, s’han beneficiat 10 projectes amb un màxim de 5.000 euros cadascun i amb un tipus d’interès del 0% a retornar en 4 anys. L’objectiu és impulsar l’activitat econòmica a la ciutat, i en especial al centre històric, a través de l’emprenedoria social.
Treball conjunt del sector públic i privat
— Es crea una mesa d’economia social i solidària amb empreses i institucions
Per tal d’establir un marc de participació entre l’Administració pública, la ciutadania, les cooperatives i la resta d’empreses d’economia social i solidària del Bages, s’ha creat una taula institucional publicoprivada per al foment de l’economia social i solidària. Es tracta d’un espai de trobada entre els agents de l’economia social i solidària i l’Administració. Aquí es proporciona una visió de les diferents aportacions que fa l’ESS al territori.
Formació per a la reinserció laboral
— El projecte PIE dona a conèixer l’ESS a persones en situació d’atur.
A través del projecte PIE, persones en situació d’atur participen en un itinerari formatiu en el marc del qual reben formació en competències bàsiques, tècniques de recerca de feina i també realitzen un mòdul d’introducció a l’economia social i solidària, perquè puguin conèixer de primera mà l’existència d’aquesta alternativa. Els participants en el programa també realitzen diferents sessions individualitzades. Una vegada s’ha completat el programa, l’objectiu és la inserció en el mercat laboral dels seus participants. En la propera edició, les persones que completin aquest itinerari formatiu també faran un curs de certificats de professionalitat.