Arriba a Manresa el documental Cuidar Entre Terres.

El pròxim dimarts 5 de novembre, s’estrena a Manresa el documental “Cuidar entre terres. Qui sosté la vida quan les dones migren?”

El documental ha estat produit per CooperAcció i La Directa, en el marc del les beques DevReporter 2018.

El projecte vol informar sobre el fenòmen de les cadenes transnacionals de les cures , sensibilitzar sobre els impactes d’aquestes al Nord i Sud globals i visibilitzar com part del nostre “benestar” té a la base el treball invisible i precari de dones migrades, en gran part llatinoamericanes -abocades a marxar de contextos de pobresa en què trobem la petjada d’empreses transnacionals, en molts casos, espanyoles-. També reflexiona sobre fórmules justes i sostenibles d’organitzar-nos.

 

Després de la projectecció, comptarem amb les aportacions d’Anna Celma, co-autora del documental.

La projecció es realitza a la Plana de l’Om de Manresa, i es comptarà amb servei de ludoteca per criatures.

 

 

Sinopsis:

La María treballa d’interna, cuida 24 hores d’una persona gran a Tarragona, amb el cap posat en tenir cura del seu pare a l’altra banda de l’Atlàntic. La Lucelly cuida, des del bon dia al petó de bona nit, la filla d’una família de ciutat, mentre les seves creixen al camp. La Luz Míriam fa un sobreesforç per seguir lluitant en defensa del riu Magdalena ara que, desplaçada del territori on pescava, subsisteix com a treballadora de la llar. Són tres de les desenes de milers de dones que posen cos a una ‘fuga de cures’ d’Amèrica Llatina a Europa i dels territoris rurals a les ciutats. Tres de les moltes dones convertides en migrades i desplaçades que treballen cuidant lluny de casa seva, mentre, a la seva terra, altres dones omplen el buit quotidià per sostenir-hi la vida.

Com analitza Camila Esguerra, investigadora colombiana,“el suposat desenvolupament dels països del Nord global ha estat a costa de l’explotació de les seves dones i la sobreexplotació de les dones migrants”. ‘Cuidar entre terres’ es fixa en les cadenes de cures, un fenomen transnacional i urbanitzat que encarna, en el cos de les dones del Sud global, la vigència de les relacions colonials. Una reflexió sobre el paper, tan imprescindible com invisibilitzat, de les cures en l’economia global.