Primera Mostra d’Economia Social i Solidaria al Bages

Aquest dissabte 28 de maig, la plaça de Sant Domènec va acollir la 1a Mostra d’Economia Social i Solidària a Manresa, una iniciativa impulsada per les regidories de Cooperació, Ocupació i Acció Social de l´Ajuntament de Manresa, conjuntament amb entitats del territori que volen donar a conèixer les diferents experiències que existeixen a la ciutat i comarca en relació l´economia social i solidària. Aquesta primera mostra va tenir com a convidat especial Arcadi Oliveres, l´economista, activista i bon coneixedor de l´impacte del model econòmic en la qualitat de vida de les persones.

L’economia social i solidària la conformen multitud d’iniciatives de producció, comercialització, consum, inversió, gestió de recursos i assignació d’excedents que funcionen dia a dia sota lògiques democràtiques, equitatives i solidàries que posen com a prioritat els drets de les persones i el respecte del medi ambient i dels territoris.

Adopten la forma de cooperatives i altres empreses propietat dels productors o dels consumidors i usuaris; d’associacions dedicades al camp social, a les finances ètiques o al consum responsable; de xarxes d’intercanvi; d’horts comunitaris; de sistemes de gestió comunal; de pressupostos públics participatius; d’associacions de desenvolupament local; de treball cooperatiu per internet; etc. En definitiva, es tracta de pràctiques que compleixen tres requisits: propietat col·lectiva, gestió democràtica i responsabilitat social.

Un aparador per visualitzar propostes alternatives

La Mostra vol esdevenir un instrument de primer ordre per visualitzar totes aquestes pràctiques transformadores que, amb la seva varietat, estan arrelades de fa temps a Catalunya. La Mostra és, per tant, un aparador de tot un seguit d’alternatives i propostes per començar a deixar enrere una economia dominant que no és capaç de satisfer les necessitats bàsiques de la població ni de redistribuir els recursos de manera racional.

Aquest dissabte a partir de les 11 del matí vàreu poder trobar el Mercat d´Estraperlo i també un taller per entendre els sistemes econòmics i conèixer la Moneda Social «l´hora». Totes dues activitats eren organitzades per Ecoxarxa del Bages. El Mercat d´Estraperlo és una iniciativa del grup Ecoxarxa del Bages, petits productors que treballen els seus productes ecològics i participen gairebé en tot el procés de producció. Així es poden trobar vins, mel, aliments de temporada, melmelades, productes manufacturats i serveis. Els productors es poden intercanviar els seus productes, però també es venen al públic en general.

La mostra destaca totes aquelles iniciatives que promouen productes de proximitat i elaborats amb responsabilitat social, però també inclou la celebració del dia internacional del Comerç Just: quan un producte no es pot trobar al nostre territori, el nostre consum pot promoure també els drets humans i un bon impacte mediambiental en altres indrets del món.

A les 12 hi va haver contacontes per els més petits i tota la família i a l’1 del migdia, vermut amb Arcadi Oliveres, parlant de «Com afectarà el TTIP a l´economia social i solidària».

A les 14 hores hi va haver una Paella popular.

Durant tot el matí i fins l´hora de dinar es podien conèixer experiències de banca ètica, sobirania alimentària, gaudir de la cafeteria de comerç just, tallers infantils, racó de contes,… La mostra també va acullir informació sobre la situació de les persones refugiades i la resposta internacional.

Organitza: Ajuntament de Manresa, el Consell Municipal de Solidaritat de Manresa, TreballemB-Cooperativa del Bages, Ecoxarxa del Bages i la Xarxa d´Inclusió Social.